Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sambal Hitam

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Sambal Hitam

Post  Yassin on Wed Aug 19, 2009 10:15 am

Mungkin sebelah Jerantut dan Lipis bergitu popular sambal hitam ini. Sambal ini dibuat dari belimbing buluh yang telah direbus (Menlalui proses tertentu) di tumbuk dicampurkan bersama lada kecik, bawang kecik atau besar serta ikan bilis dan sedikit garam. Ditumis ke dapur sehingga naik bau kira masak laa tu....penyedian sambal hitam @ sambal belimbing rebus ini sangat mudah dan bergitu enak, lebih sedap jika di makan bersama ulam-ulaman berasaskan sayuran salat, pegaga dan lai-lain. Selamat mencube!
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  MD on Wed Aug 19, 2009 11:30 am

Yassin weh....umah kawan selalu jugak buat ni...nnt kalau buat suruh along ambik gambo dia dan post kan disini....
mungkin ianya memberi pengetahuan tambahan pada yang belum tahu dan mencuba menu salah satu tradisional Pahang ini....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Yassin on Wed Aug 19, 2009 11:54 am

MD wrote:Yassin weh....umah kawan selalu jugak buat ni...nnt kalau buat suruh along ambik gambo dia dan post kan disini....
mungkin ianya memberi pengetahuan tambahan pada yang belum tahu dan mencuba menu salah satu tradisional Pahang ini....

umah kawan mekala bosan tak tau abender menunya biasa sambal hitam pasti jadi taruhan....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Deto_8 on Wed Aug 19, 2009 1:10 pm

sambal hitam?...dengar nama cam best....kalau ada gambar lagi menyelerakan...

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Sambal Hitam

Post  along on Wed Aug 19, 2009 1:34 pm





Bahan-Bahan:
5 biji belimbing buluh hitam
3 ulas bawang merah (kecil)
5 ulas bawang putih
10 biji cili padi
segenggam ikan bilis
sedikit minyak untuk menumis
garam secukup rasa
gula ikut suka
Cara:
Tumbuk cili di ikuti bawang,pastu masukan ikan bilis...dan akhir sekali tumbuk belimbing hitam...tapi jangan terlalu hancur
Tumis bahan - bahan tersebut..sampai masak...tapi jangan terlalu garing..klau nak lagi sedap..tambahkan bawang besar yang dipotong bulat...
Cadangan Hidangan:
boleh dimakan bersama nasi putih atau sebagai perencah untuk nasi goreng
Tambahan:
Cara nak buat belimbing hitam mudah bebenor..
1. sediakan tin minnyak/tin susu
2. alas tin tersebut dengan pelepah kelapa/pisang(di atur mengikut dasar tin yang dipakai)
3. basuh belimbing buluh,letak selapis belimbing,selapis garam kasar (kira lapis demi lapislah nih)
masak di atas dapur kayu,kalau nak sedap...tp atas dapur gas pun x pe.dlm proses tersebut.air belimbing akan keluar...cedoklah air tersebut..tapi jgn sampai kering..air belimbing nih sedap di buat cicah ikan bakar..mencuci ikan..masaklah belimbing sampai 8 jam...*belimbing hitam tahan 3 tahun...kalau nak senang moh le ke kampung koi...di benta (raub)koi bg free jer..
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  lepat_ubi on Wed Aug 19, 2009 4:28 pm

Deto_8 wrote:sambal hitam?...dengar nama cam best....kalau ada gambar lagi menyelerakan...

aok tak tau ke sambal tu weh??? sedap pepalih....cer aok makan ngan lempeng...perrrgghhhhh.....sedap tak ingat weh...
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Yassin on Wed Aug 19, 2009 5:02 pm

lepat_ubi wrote:

aok tak tau ke sambal tu weh??? sedap pepalih....cer aok makan ngan lempeng...perrrgghhhhh.....sedap tak ingat weh...

Mmg kas penoh buat mmg best!!! keknya best lagi sambal tempoyok masak colek dengan dgn ce kodok hehehehehehe............
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  zulkbo on Wed Aug 19, 2009 9:03 pm

tak tau pernah makan ke idak...nampak sedap je..
masakan kampung mana pun sedap..ye dok?
tertelan air liur la pulok...

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Yassin on Thu Aug 20, 2009 9:21 am

zulkbo wrote:tak tau pernah makan ke idak...nampak sedap je..
masakan kampung mana pun sedap..ye dok?
tertelan air liur la pulok...

ce acu cube try...mmg bes....tak kenal maka tak cinta dah kenal boleh sengsare....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  busy_mummy on Wed Sep 09, 2009 10:34 am

..saya nak juga cuba makan belimbing hitam nih.. kat mana nak dibeli ye? pasar ahad kat tepi sungai di temerloh nih.. tak berjumpe lagik org menjuai belimbing itam nih.. Question

busy_mummy
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 72
Join date : 30/07/2009
Age : 42
Location : temerloh

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  along on Wed Sep 09, 2009 10:38 am

busy_mummy wrote:..saya nak juga cuba makan belimbing hitam nih.. kat mana nak dibeli ye? pasar ahad kat tepi sungai di temerloh nih.. tak berjumpe lagik org menjuai belimbing itam nih.. Question


kat jerantut ngan lipis banyak...
masakan nie rasanya famous kat blah sana....
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  busy_mummy on Wed Sep 09, 2009 10:44 am

along wrote:
busy_mummy wrote:..saya nak juga cuba makan belimbing hitam nih.. kat mana nak dibeli ye? pasar ahad kat tepi sungai di temerloh nih.. tak berjumpe lagik org menjuai belimbing itam nih.. Question


kat jerantut ngan lipis banyak...
masakan nie rasanya famous kat blah sana....

amboi.. jauhnya... takde pulak sedare mare di sana..

busy_mummy
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 72
Join date : 30/07/2009
Age : 42
Location : temerloh

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  along on Wed Sep 09, 2009 10:51 am

busy_mummy wrote:
along wrote:
busy_mummy wrote:..saya nak juga cuba makan belimbing hitam nih.. kat mana nak dibeli ye? pasar ahad kat tepi sungai di temerloh nih.. tak berjumpe lagik org menjuai belimbing itam nih.. Question


kat jerantut ngan lipis banyak...
masakan nie rasanya famous kat blah sana....

amboi.. jauhnya... takde pulak sedare mare di sana..


ari ahad kat jerantut ada pekan sari....
bleh la pg sambil bejalan2...
avatar
along
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1090
Points : 1280
Join date : 15/06/2009
Age : 29
Location : jerantut - wangsa maju

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  busy_mummy on Wed Sep 09, 2009 11:02 am

owh.. insyallah kalo xde plan apa2.. boleh le gi pasar ahad kat jerantut.. tentu byk sayo2 kampung kan..

busy_mummy
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 72
Join date : 30/07/2009
Age : 42
Location : temerloh

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Yassin on Wed Sep 09, 2009 11:38 am

busy_mummy wrote:owh.. insyallah kalo xde plan apa2.. boleh le gi pasar ahad kat jerantut.. tentu byk sayo2 kampung kan..

Jangan kepasarnya akak...gi pekan sari yer....mekala molek usoh tengoh hari het...karang dapat ayat power...dah abis dah nineeeeeee................
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  MD on Wed Sep 09, 2009 12:01 pm

Yassin wrote:
busy_mummy wrote:owh.. insyallah kalo xde plan apa2.. boleh le gi pasar ahad kat jerantut.. tentu byk sayo2 kampung kan..

Jangan kepasarnya akak...gi pekan sari yer....mekala molek usoh tengoh hari het...karang dapat ayat power...dah abis dah nineeeeeee................

hehehhee...betul tu

p/s-nak buat sambal hitam agak mudah,tapi nak menyediakan belimbing ''hitam'', mau masa sikit....
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  busy_mummy on Thu Sep 10, 2009 10:48 am

errrr... pekan sari jerantut kat mana lokasinya? pernah lalu bando jerantut, jalan2 masa mula2 tiba di mentakab ni dulu. pasarnya panjang tak? byk pilihan tak hasil jualannya?

busy_mummy
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 57
Points : 72
Join date : 30/07/2009
Age : 42
Location : temerloh

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  MD on Fri Nov 13, 2009 4:51 pm

Oesandro Jr. wrote:sambal itam ni yg buat masyukkkkkkkk..toilet.
org umoh kwn..nak try...pastu langsung masyuukkkk toilet..hehe..

goner jadi gitu Oyie...
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  WADY on Fri Nov 13, 2009 4:56 pm

kwn kalau ada sambal hitam nih takyah lauk lain dah... cukup nasi panas2 dgn sambal hitam jerrr... silap2 sampai 3 pinggan nasi kwn balun.... heheheh
avatar
WADY
Ketua Kampung
Ketua Kampung

Posts : 148
Points : 169
Join date : 07/11/2009
Age : 41
Location : Batu 8, Jalan Gambang, Kuantan Pahang Darul Makmur {PCC 142}

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  dikwan on Sun Jan 24, 2010 8:06 pm

MD wrote:
Yassin wrote:
busy_mummy wrote:owh.. insyallah kalo xde plan apa2.. boleh le gi pasar ahad kat jerantut.. tentu byk sayo2 kampung kan..

Jangan kepasarnya akak...gi pekan sari yer....mekala molek usoh tengoh hari het...karang dapat ayat power...dah abis dah nineeeeeee................

hehehhee...betul tu

p/s-nak buat sambal hitam agak mudah,tapi nak menyediakan belimbing ''hitam'', mau masa sikit....

hmm orang tua kaweh kabo sambal hitam ni pembuka selera...tak caye ace try dulu...
avatar
dikwan
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 50
Points : 52
Join date : 13/12/2009
Age : 33
Location : wangsa maju

http://www.premiumcopier.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  zulkbo on Sun Jan 24, 2010 8:09 pm



betul nampok sedakk nih..
lapo la pulok koi..he he Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Deto_8 on Sun Jan 24, 2010 8:11 pm

malangnya kawan tok pernoh mencuba lagi...harus kena mintak ngan along ni....

p/s: dikwan ni member along tu ke

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Yassin on Sun Jan 24, 2010 8:17 pm

Dema kira ker makan aje...kawan nie rasa lapar semacam laa pulok............. Very Happy
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  dikwan on Sun Jan 24, 2010 8:20 pm

Deto_8 wrote:malangnya kawan tok pernoh mencuba lagi...harus kena mintak ngan along ni....

p/s: dikwan ni member along tu ke

ye weh kas ni kawan along td tu...kas pesan dah td ke aokmer sruh ambek belimbing rebus ke umah kas keknya aok jual mahal plok...
ada sebalang derumoh nie...
tak tedaya kas memanjang meratah sambil nengok tb...
avatar
dikwan
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 50
Points : 52
Join date : 13/12/2009
Age : 33
Location : wangsa maju

http://www.premiumcopier.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  dikwan on Sun Jan 24, 2010 8:20 pm

Yassin wrote:Dema kira ker makan aje...kawan nie rasa lapar semacam laa pulok............. Very Happy

moh kita ngeteh kat koner....
avatar
dikwan
Orang Kampung
Orang Kampung

Posts : 50
Points : 52
Join date : 13/12/2009
Age : 33
Location : wangsa maju

http://www.premiumcopier.com

Back to top Go down

Re: Sambal Hitam

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum