Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Peribahasa Melayu kita.

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 4:35 pm

TERATAI LAYU DI TASIK MADU. - Peribahasa juge ker?

- Bukan aje layu manpus tak hidup....kala kat tasik bera tu ok hehehe....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 4:52 pm

[quote="Yassin"]TERATAI LAYU DI TASIK MADU. - Peribahasa juge ker?

- Bukan aje layu manpus tak hidup....kala kat tasik bera tu ok hehehe....

punoh...punohhhhhh..........kena saman ngan DBP nih...
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 4:59 pm

[quote="jasnoraizan"]
Yassin wrote:TERATAI LAYU DI TASIK MADU. - Peribahasa juge ker?

- Bukan aje layu manpus tak hidup....kala kat tasik bera tu ok hehehe....

punoh...punohhhhhh..........kena saman ngan DBP nih...


KASH TAK TAU DEME!!!! TU KAWAN TANYA TUU!!!!
SALOH LAA YEKK MINTOK MOOF LAA
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 5:03 pm

cer bg yg lain...sin hok canggih skit...bunyinye...


Last edited by jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 5:07 pm; edited 2 times in total
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 5:05 pm

TIADA TEMPOYOK BARU TEMPOYOK USANG PUN JADI.
(Merujuk pada pemakan tempoyok tegar ) hehehehehe....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  ozzy on Fri Oct 02, 2009 5:12 pm

Yassin wrote:TIADA TEMPOYOK BARU TEMPOYOK USANG PUN JADI.
(Merujuk pada pemakan tempoyok tegar ) hehehehehe....

Keh nok tanya skit dgn rodong seme...perasan tak perubahan pada Yassin semenjak lepas raya nih ??..makin melalut keh tgk..nok tanya yassin skit pekene dengan deme ..ada trsalah makan ke tike raye hari tu.. ekekekeke Shocked
ape tu org kabo meroyan ke bende..
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 5:13 pm

Yassin wrote:TIADA TEMPOYOK BARU TEMPOYOK USANG PUN JADI.
(Merujuk pada pemakan tempoyok tegar ) hehehehehe....

temu dgn ikan patin didalam periuk...(merujuk pada asam didarat ikan dilaut)
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 5:16 pm

fourzy wrote:
Yassin wrote:TIADA TEMPOYOK BARU TEMPOYOK USANG PUN JADI.
(Merujuk pada pemakan tempoyok tegar ) hehehehehe....

Keh nok tanya skit dgn rodong seme...perasan tak perubahan pada Yassin semenjak lepas raya nih ??..makin melalut keh tgk..nok tanya yassin skit pekene dengan deme ..ada trsalah makan ke tike raye hari tu.. ekekekeke
ape tu org kabo meroyan ke bende..

Ada angin ada pohonnya. Segala yang terjadi ada sebab-sebabnya
Rambut sama hitam hati masing-masing. Setiap orang mempunyai pendapat masing-masing
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 5:43 pm

fourzy wrote:

Keh nok tanya skit dgn rodong seme...perasan tak perubahan pada Yassin semenjak lepas raya nih ??..makin melalut keh tgk..nok tanya yassin skit pekene dengan deme ..ada trsalah makan ke tike raye hari tu.. ekekekeke
ape tu org kabo meroyan ke bende..

Hehehehe jgn kabor gitu pozi...kawan molek je....kawan sesajer nok meriohkan PCC ini sebab deme amanoh ke kawan suruh buat gorge (meriah yang amat sangat) kat PCC nie.....mekala kawan tak de sunyi deme nanti weh...hehehehe
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Fri Oct 02, 2009 5:44 pm

agoknya sebab bulan ini bulan kelahiran kawan jadi kawan kena buat meriah juge...baru ada gaya hepinya....pozi.....
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  jasnoraizan on Fri Oct 02, 2009 5:58 pm

Yassin wrote:agoknya sebab bulan ini bulan kelahiran kawan jadi kawan kena buat meriah juge...baru ada gaya hepinya....pozi.....

Sesat di hujung jalan, balik ke pangkal jalan.
avatar
jasnoraizan
Timbalan Menteri Besar

Posts : 2512
Points : 2623
Join date : 20/07/2009
Location : Seksyen U5 shah alam/jengka 8

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Sun Oct 04, 2009 9:22 pm

Lompat-lompat katak.
Merujuk pada ahli politik suka lompat parti
(moof terbabas sikit)
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  ozzy on Mon Oct 05, 2009 9:48 am

Yassin wrote:agoknya sebab bulan ini bulan kelahiran kawan jadi kawan kena buat meriah juge...baru ada gaya hepinya....pozi.....

OO..yeke ..selamat menyambut hari lahir..moga dipanjangkan umur dan murah rezeki selalu sunny

happy birthday to you... santa
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 10:37 am

fourzy wrote:
Yassin wrote:agoknya sebab bulan ini bulan kelahiran kawan jadi kawan kena buat meriah juge...baru ada gaya hepinya....pozi.....

OO..yeke ..selamat menyambut hari lahir..moga dipanjangkan umur dan murah rezeki selalu

happy birthday to you...


Terima kasih....aok tak emboh ke mendoa ker kawan menamboh cawangan baru pozi heheheheh..........
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  ozzy on Mon Oct 05, 2009 11:03 am

Yassin wrote:
fourzy wrote:
Yassin wrote:agoknya sebab bulan ini bulan kelahiran kawan jadi kawan kena buat meriah juge...baru ada gaya hepinya....pozi.....

OO..yeke ..selamat menyambut hari lahir..moga dipanjangkan umur dan murah rezeki selalu

happy birthday to you...


Terima kasih....aok tak emboh ke mendoa ker kawan menamboh cawangan baru pozi heheheheh..........

Bab tu x nok la kwn..kalu hok sedia ada molek doh..lain la kalau deme bujang lagi..kwn rasa x payoh sapa2 doakan pun kalu deme nok deme usahakanlah sendiri yg penting deme juga hok buka topic syarat2 poligami tu..kalau rasa dah cukup syarat belaka go ahead la ..bak kata nabil "lu pikir la sendiri"..hehe...

p/s - keh faham benor isi hati deme mekala tgk penulisan aok byk menjurus/condong ke situ jadi maksud yg tersurat dan tersirat tu kwn boleh agok la..hehe..jgn maroh yassin biasala org laki ye dak Very Happy
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 11:17 am

fourzy wrote:

Bab tu x nok la kwn..kalu hok sedia ada molek doh..lain la kalau deme bujang lagi..kwn rasa x payoh sapa2 doakan pun kalu deme nok deme usahakanlah sendiri yg penting deme juga hok buka topic syarat2 poligami tu..kalau rasa dah cukup syarat belaka go ahead la ..bak kata nabil "lu pikir la sendiri"..hehe...

p/s - keh faham benor isi hati deme mekala tgk penulisan aok byk menjurus/condong ke situ jadi maksud yg tersurat dan tersirat tu kwn boleh agok la..hehe..jgn maroh yassin biasala org laki ye dak

Kadang tu tak kesitu juge niatnya pozi... sajer je nulis bender gitu....sebab niat dan perlaksanaan atau jadi bender itu tidak akan sama dgn niat itu....dgn kata lain sebagai contoh ayatnya : kawan nok gi mancing laa petang neh...tut..tut tak jadi ada aral sebab menesababnya jadi tinggalah niatnya sajer....macam nota kawan kat blog kawan tu lebih kurang.." mengkritik tidak bermakna menentang, menyetujui tidak semesti menyokong, menengur tidak bermakna membenci. lebih-lebih lagi bender yg kawan catat itu tak bermakne kawan ingin hehehehe...(sajer gatal mulut gamoknya)
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  lepat_ubi on Mon Oct 05, 2009 11:55 am

ada sape2 boleh jelas kan maksud frasa ni??
kaki tertarung inai padahannya..
mulut terdorong emas padahannya
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 12:13 pm

lepat_ubi wrote:ada sape2 boleh jelas kan maksud frasa ni??
kaki tertarung inai padahannya..
mulut terdorong emas padahannya


Cerita ini berkisar kisah seorg perempuan mungkin yang telah tertarung, terjebak atau semaknenya dgnnya (sudah ditaruh atau di miliki) inia itu tanda dia dimiliki.
mulutnya kemahuannya juga secara mahu atau tidak juga tidak dapat berkata-kata kerana emas juga yang mengikatinya.

Entoh mekala saloh tolong betulkan...
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  ozzy on Mon Oct 05, 2009 12:19 pm

Yassin wrote:
lepat_ubi wrote:ada sape2 boleh jelas kan maksud frasa ni??
kaki tertarung inai padahannya..
mulut terdorong emas padahannya


Cerita ini berkisar kisah seorg perempuan mungkin yang telah tertarung, terjebak atau semaknenya dgnnya (sudah ditaruh atau di miliki) inia itu tanda dia dimiliki.
mulutnya kemahuannya juga secara mahu atau tidak juga tidak dapat berkata-kata kerana emas juga yang mengikatinya.

Entoh mekala saloh tolong betulkan...

Keh rasa kaki tertarung inai padahnya tu bermaksud perbuatan yg sudoh terlanjur ..mulut terdorong tu mcm terlanjur kata..tapi x kan dpt emas kot..hehe mekala gitu ramai hok moncong pulok nanti mulutnya dan yg untungnya hok jongang la kot..ekekeke bounce bounce
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  lepat_ubi on Mon Oct 05, 2009 12:22 pm

fourzy wrote:
Yassin wrote:
lepat_ubi wrote:ada sape2 boleh jelas kan maksud frasa ni??
kaki tertarung inai padahannya..
mulut terdorong emas padahannya


Cerita ini berkisar kisah seorg perempuan mungkin yang telah tertarung, terjebak atau semaknenya dgnnya (sudah ditaruh atau di miliki) inia itu tanda dia dimiliki.
mulutnya kemahuannya juga secara mahu atau tidak juga tidak dapat berkata-kata kerana emas juga yang mengikatinya.

Entoh mekala saloh tolong betulkan...

Keh rasa kaki tertarung inai padahnya tu bermaksud perbuatan yg sudoh terlanjur ..mulut terdorong tu mcm terlanjur kata..tapi x kan dpt emas kot..hehe mekala gitu ramai hok moncong pulok nanti mulutnya dan yg untungnya hok jongang la kot..ekekeke bounce bounce

ikut la mende2 pun....muahahaha..
eeiii...
malam ni ada test...
nak pegi stadi la..
takot....
Sad Sad Sad


Last edited by lepat_ubi on Mon Oct 05, 2009 12:24 pm; edited 1 time in total
avatar
lepat_ubi
A.D.O
A.D.O

Posts : 1316
Points : 1348
Join date : 25/05/2009
Age : 28
Location : TRANUNG KITE..../ JENGKA 04

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 12:23 pm

fourzy wrote:
Yassin wrote:
lepat_ubi wrote:ada sape2 boleh jelas kan maksud frasa ni??
kaki tertarung inai padahannya..
mulut terdorong emas padahannya


Cerita ini berkisar kisah seorg perempuan mungkin yang telah tertarung, terjebak atau semaknenya dgnnya (sudah ditaruh atau di miliki) inia itu tanda dia dimiliki.
mulutnya kemahuannya juga secara mahu atau tidak juga tidak dapat berkata-kata kerana emas juga yang mengikatinya.

Entoh mekala saloh tolong betulkan...

Keh rasa kaki tertarung inai padahnya tu bermaksud perbuatan yg sudoh terlanjur ..mulut terdorong tu mcm terlanjur kata..tapi x kan dpt emas kot..hehe mekala gitu ramai hok moncong pulok nanti mulutnya dan yg untungnya hok jongang la kot..ekekeke

Heheheeh mekala di pikir pulok ngape gatal met ngulor kaki tu.....dpt laa padohnya...mulut celupar dpt juge dptlah akibatnya tak gitu pozi???
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  ozzy on Mon Oct 05, 2009 12:39 pm

Yassin wrote:
fourzy wrote:
Yassin wrote:
lepat_ubi wrote:ada sape2 boleh jelas kan maksud frasa ni??
kaki tertarung inai padahannya..
mulut terdorong emas padahannya


Cerita ini berkisar kisah seorg perempuan mungkin yang telah tertarung, terjebak atau semaknenya dgnnya (sudah ditaruh atau di miliki) inia itu tanda dia dimiliki.
mulutnya kemahuannya juga secara mahu atau tidak juga tidak dapat berkata-kata kerana emas juga yang mengikatinya.

Entoh mekala saloh tolong betulkan...

Keh rasa kaki tertarung inai padahnya tu bermaksud perbuatan yg sudoh terlanjur ..mulut terdorong tu mcm terlanjur kata..tapi x kan dpt emas kot..hehe mekala gitu ramai hok moncong pulok nanti mulutnya dan yg untungnya hok jongang la kot..ekekeke

Heheheeh mekala di pikir pulok ngape gatal met ngulor kaki tu.....dpt laa padohnya...mulut celupar dpt juge dptlah akibatnya tak gitu pozi???

Mulot celupar dapat emas nok gak kawan...kot dapat penampor isshh..x emboh la kawan.. affraid
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Yassin on Mon Oct 05, 2009 4:05 pm

Dalam peribahasa melayu ini rupanya terlalu banyak di kaitkan dgn ayam jadi disini kawan cuba senaraikan peribahasa yang berkaitan dengan ayam ini.

Kais pagi makan pagi
-merujuk pada kisah ayam yang mencari makan dan
dijelmakan dalm fahaman kita bertapa susahnya kehidupan seseorang itu.

Cakar Ayam
-merujuk pada tulisan yang buruk.

Tidur-tidur Ayam
-merujuk tido tak tido gitu....

Bunga taik ayam
-merujuk ibarat seseorg perempuan yang tidak bermakne.

Nasi ayam
-tak payah cerita banyak di jual dekat restoran.

Doktor Ayam
-kawan tak tau apa bender, rupenya merujuk pada seseorg lelaki yang suka buat maksiat.

Anak Ayam
- merujuk pada budak bertina yang baru memunahkan diri ke lembah maksiat.

Bapok Ayam
Big Boss Pengurus bagi memasarkan pelacur-pelacurnya.

Tokey Ayam
- kat pasar nun banyak yang jual ayam betul tu.

Ibu Ayam
- ibu pada pelacur-pelacur.

Lawa Ayam
-mengajak org makan sambil-sambil tu dia makan juge.

Bulu Ayam
- Tak yah cakap bender ini aok me tau...selalu duk mengebas ambuk tu...

Ayam kampung
- merujuk pada budak perempuan kampung.

Ayam Jaras
Merujuk pada budak yang baru baligh

Ayam Togel
Merujuk pada pompuan yang tak kemas cara berpakain / tidak bertudung.

Ayam Tambatan
- Org yang dijaga sepenuhnya.

Ayam Bandor
- merujuk pada anak lelaki yamg lembik duk kat bandor. ( tak reti kebende)

Ayam Golek
- Banyak ngat makne nya (geng mat rempit tau kut)
- juga ayam dibakar dan digolek itu mmg best.

Ayam berkokok diatas batang
- merujuk pada org tak laju / manpu beli rokok. (menyedup reti)

Cop Ayam
- merujuk pada barangan yang murah dan tiada kualiti.

Lain-lain nanti kawan sambung...mekala deme ada peribahasa ayam boleh sumbangkan sama.

By
akuanakpahang@blogspot.com
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  ozzy on Fri Oct 16, 2009 10:39 am

' BESAR RANTAI DARI BERUK '
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  labu sayong on Wed Oct 21, 2009 1:43 pm

'Bagai melepaskan batuk ditangga"
maksud:membuat sesuatu kerja tetapi tidak sampai selesai..
sumber:Pusat Rujukan Persuratan Melayu

Pasti anda pernah mendengar peribahasa ini.Tetapi apa kaitan melepaskan batuk di tangga dengan maksud peribahasa ini?Seseorang pernah memberitahu saya bahawa istilah batuk ini bukanlah bermaksud sakit tekak tetapi sejenis gayong untuk mencedok air dari tempayan.Ada yang ingin komen sebab saya bukan di bidang ini, jadi nak tahu lebih lanjut.
avatar
labu sayong
Tok Empat
Tok Empat

Posts : 598
Points : 623
Join date : 09/06/2009
Age : 31
Location : Johor/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Peribahasa Melayu kita.

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum