Selamat Datang ke Komuniti Anak Pahang. Forum untuk apa jua berkaitan dengan negeri tercinta

Terima kasih atas sokongan
Log in

I forgot my password

MALAYSIA FUTSAL E-FANS & MEDIA 2010

Wed Apr 07, 2010 5:53 pm by Deto_8

Futsal E-fans & Media Edisi Ketiga Tahun 2010 dijangka diadakan pada 5hb June 2010, Sabtu.

Insya Allah PCC akan menghantar 1 team....

Meeting penyelarasan akan dibuat dalam masa terdekat.


Comments: 42

PCC MENYOKONG KEMPEN HARAPAN TANPA SUARA - KAMI PRIHATIN

Wed Apr 28, 2010 1:25 pm by sakur@86



Comments: 19

Facebook
Pahang Community on Facebook
Pahang Sports Zone FB
Pahang Sports Zone on Facebook

Sakit gigi – cabut atau tampal?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Thu Oct 29, 2009 9:07 pm

Salam semua..
Koi rasa dah sampai masanya
PCC ni ada ruang untuk post
thread mngenai kesihatan la pulok
maklumlah dah berumur ni mcm sakit
pulok yang datang..hari ni koi nak
kongsi ngan aok me tentang
rawatan gigi... Very Happy Very Happy


ni koi copy paste je..

Kenapa kita sakit gigi?

Biasanya gigi sakit kerana terdapat bahagian gigi yang terdedah kepada udara, makanan, minuman dan juga bakteria. Ini termasuk lubang pada gigi yang disebabkan oleh karies, tampalan atau gigi yang retak, tampalan atau gigi yang pecah, bahagian leher gigi yang terdedah kerana gusi yang telah menurun, bahagian leher gigi yang terhakis akibat berusan gigi yang terlalu kuat dengan menggunakan berus keras dan juga bahagian akar gigi yang tidak dilitupi tulang akibat penyakit tulang dan gusi.

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Thu Oct 29, 2009 9:10 pm

Adakah boleh ditampal atau perlu dicabut?

Gigi yang sakit disebabkan lubang pada gigi tidak semestinya dicabut. Kadangkala, sakit gigi akan hilang jika bahagian yang terdedah itu ditampal. Jika lubang pada gigi itu sangat dalam sehingga hampir dengan saraf, maka gigi itu boleh lagi diselamatkan. Biasanya sejenis ubat akan diletakkan kebahagian yang berdekatan dengan saraf dan gigi ditampal dengan tampalan sementara. Biasanya setelah seminggu, dan tiada lagi sakit pada gigi maka gigi itu boleh ditampal seperti biasa. Jika saraf telah terdedah sedikit, maka cara yang sama boleh digunakan tetapi jika saraf yang terdedah agak besar ataupun saraf yang telah dijangkiti kuman, maka gigi itu perlulah dibuat rawatan saraf (RCT). Jika anda tidak mahu membuat rawatan saraf, maka gigi anda perlulah dicabut. Jika gigi yang sakit mempunyai lubang yang sangat teruk, dalam dan bergoyang maka eloklah dicabut. Gigi yang bergoyang teruk amat susah untuk diselamatkan walaupun gigi itu tidak sakit.

Ramai orang yang tidak sayang pada gigi mereka. Mereka lebih rela mencabut gigi dan memakai gigi palsu..senang katanya. Adakah dengan memakai gigi palsu ini anda akan bebas dari masalah? Sudah tentu tidak. Anda tidak boleh menggunakan gigi palsu seperti gigi asli, kerana ianya tidak sekuat gigi asli. Ia juga boleh patah jika terjatuh, atau jika anda tergigit benda-benda yang keras. Jika anda sentiasa memakai gigi palsu tanpa membukanya, maka gigi-gigi anda yang lain boleh rosak dan juga gusi anda menjadi tidak sihat. Ada orang yang mahu semua giginya dicabut dan mahukan gigi palsu penuh sebagai ganti. Untuk gigi atas, biasanya kurang bermasalah tetapi banyak masalah yang timbul jika kesemua gigi bawah dicabut. Kebanyakkan gigi palsu penuh untuk gigi bawah akan bergoyang dan susah untuk melekat kerana lidah akan sentiasa menolak gigi palsu itu dan tulang yang semakin menurun akan menyebabkan gigi palsu tidak mahu melekat. Anda tidak akan boleh menikmati semua makanan kerana gigi palsu tidak seperti gigi asli, makanan yang keras dan liat susah untuk hancur.

Gigi manusia memanglah kuat dan tahan lama..anda hanya perlu menjaganya sahaja. Sangkaan orang yang gigi akan rosak semasa mengandung dan gigi semakin bergoyang kerana usia adalah salah. Yang penting ialah penjagaan dan pemakanan. Ada orang yang umurnya telah lanjut tetapi giginya masih elok lagi. Ada orang yang umurnya masih muda tetapi banyak giginya telah tiada. Semua ini bergantung kepada diri anda sendiri untuk menentukan apakah nasib gigi anda di masa depan. Janganlah mengambil jalan mudah untuk menghilangkan sakit gigi dengan mencabut gigi. Ada banyak lagi cara lain yang boleh dibuat untuk menyelamatkan gigi anda.

Mencegah lebih baik dari merawat. Seelok-eloknya, rajinlah berjumpa doktor gigi untuk mencegah dari berlakunya kerosakan teruk pada gigi anda dan seterusnya mengelakkan anda dari mengalami sakit gigi. Jika gigi anda sakit, janganlah terus beranggapan gigi itu perlu dicabut. Tanyalah pada doktor gigi jika gigi itu boleh diselamatkan atau tidak. Ingatlah bahawa gigi palsu tidak sebagus gigi asli.

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  Yassin on Thu Oct 29, 2009 9:13 pm

kawan mmg gigi banyak doh hok kawan sedekoh ke klinik gigi Very Happy sebabnya pantang sakit kawan cabut...nok nampal pedeoh aje kadang tu dan brapa bulan cabut tampalannya... sudoh derita nanggung, kawan kira abis hok ori nei esok kawan buat gigi baru hehehehe....(Tapi gigi hok depan ada lagi dok laa buruk ngat rupanya hehehehe) Razz
avatar
Yassin
PCC Jerantut
PCC Jerantut

Posts : 2708
Points : 3033
Join date : 12/08/2009
Location : Bandar Jerantut [PCC084]

http://www.pahangcommunity.com

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Thu Oct 29, 2009 9:15 pm

saja nak bagi penerangan kat abang yassin kita
sebab musabab koi hari ni menghilang..
tapi betullah kata doktor tu tadi bila balik
lepas 2 jam koi dah boleh makan ais krim
huh huh huh...
mau idok habis dibuang urat saraf kat
gigi dah tak der perasaan kata orang gigi koi ni
apapun alhamdulillah...dah sihat rasanya..
tapi kena makan ubat gak wat masa seminggu
antibiotik takut jangkitan katanya..
kena lah ikut kalau sayang kat gigi ni Very Happy Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  koy101 on Fri Oct 30, 2009 12:26 am

hehehe... aku pun kalu sakit gigi.... g klinik cabut trus jer.... xder dah main tampal-tampal nih...... hehehe....

Keknyer, aku g klinik gigi 2 kali setaun... xpun skali setaun... hehehe... cuci karat.
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 12:36 am

koy101 wrote:hehehe... aku pun kalu sakit gigi.... g klinik cabut trus jer.... xder dah main tampal-tampal nih...... hehehe....

Keknyer, aku g klinik gigi 2 kali setaun... xpun skali setaun... hehehe... cuci karat.

lelama habis ko cabut
sayang la bro..
hat ori kuat sikit
ko kan suka makan asam
huh huh huh Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  koy101 on Fri Oct 30, 2009 12:41 am

zulkbo wrote:
koy101 wrote:hehehe... aku pun kalu sakit gigi.... g klinik cabut trus jer.... xder dah main tampal-tampal nih...... hehehe....

Keknyer, aku g klinik gigi 2 kali setaun... xpun skali setaun... hehehe... cuci karat.

lelama habis ko cabut
sayang la bro..
hat ori kuat sikit
ko kan suka makan asam
huh huh huh Very Happy

oit!!! aku bujang lg... xder bini. Mana nak masuk benda asam tuh....
Kut kalu asam pedas ikan kerisi tuh... hah! aku laju ler....

hehehe.... nak tampal... ngilu biler doktor tuh main ngan drill kecik dier.... hehehe...
tu yg slalu, kalu stat sakit... sajer jer g goyangkan gigi tuh.... biler dah cam longgar jer.... trus g klinik .... cabut... Mekalau xlonggar... doktor bg ubat jer, xmao nyer cabut..... hehehe
Tp tu dulu... sejak kerap buang karat nih ( almaklumlah.... perokok tegar ).... kurang dah kekerapan sakit gigi nih....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  Deto_8 on Fri Oct 30, 2009 10:02 am



kawan baru taun merasa sakit gigi....merana rasanya...tido pun tak boleh...

mula2 tampal...kali kedua pun tampal jugak...doktor kata kalau kali ketiga sakit lagi kena surgery..masa raya memang dah tak tahan terpaksalah pergi buat surgery jugak...mak aiii...sekali cabut RM500...
Evil or Very Mad

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  strikerbuncit on Fri Oct 30, 2009 10:23 am

RM500?? mak aih..mahalnye..

kwn sng je,klu sakit,goyangkan gigi tu slalu guna lidah..kena rajin r buat..pastu dia akn longgar..terus je goyangkan gigi tu plahan2 smpai dia tggal sndiri dgn kesakitan plg minimum..

nak tau gigi ok ke tak,cer try mkn aiskrim..klu ngilu,bmakna ada rosak blah dlm (akar gigi)..wlpn nmpak ok kt luar tp sbnrnya dh rosak la tu..ape lg,pi la cabut cpat..derita weh..hanya yg dh pnh kena je tau betapa seksanya.. Mad silent
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  Deto_8 on Fri Oct 30, 2009 10:25 am

ni gigi yang paling dalam...doktor kata dia menolak gigi yang depan....tak boleh nak cabut biasa katanya...tu yang ada minor surgery...nak kata surgery pun tak jugak...cuma potong sket gusi dan cabut gigi tu....pastu dia jahit balik

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  strikerbuncit on Fri Oct 30, 2009 10:33 am

Deto_8 wrote:ni gigi yang paling dalam...doktor kata dia menolak gigi yang depan....tak boleh nak cabut biasa katanya...tu yang ada minor surgery...nak kata surgery pun tak jugak...cuma potong sket gusi dan cabut gigi tu....pastu dia jahit balik

potong gusi? jahit semula? arghh!!! takotnyee...lepas surgery,cfirm aok guna bahasa isyarat kt ahli PCC sume slma sbulan.payohla gini weh..hehehehe...
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  ozzy on Fri Oct 30, 2009 10:35 am

Deto_8 wrote:ni gigi yang paling dalam...doktor kata dia menolak gigi yang depan....tak boleh nak cabut biasa katanya...tu yang ada minor surgery...nak kata surgery pun tak jugak...cuma potong sket gusi dan cabut gigi tu....pastu dia jahit balik

Kwn kena dulu rm200 je minor surgery juge..puncanya mula2 gi spital kerajaan cabut tapi x habis masih ada trtinggal..pergghhh sakitnya jgn cakapla selagi x buang hok trtinggal tu..blm lagi kalau gigi bongsu nok tumboh (biasanya ketika berusia 20an)..aduhhhhhh Evil or Very Mad
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  Deto_8 on Fri Oct 30, 2009 10:36 am

strikerbuncit wrote:

potong gusi? jahit semula? arghh!!! takotnyee...lepas surgery,cfirm aok guna bahasa isyarat kt ahli PCC sume slma sbulan.payohla gini weh..hehehehe...

sekejap je...esoknya dah ok...

yang tak bestnya doktor tercucuk jarum bius kat bibir...sampai petang rasa bibir cam negro je

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  strikerbuncit on Fri Oct 30, 2009 10:40 am

fourzy wrote:
Deto_8 wrote:ni gigi yang paling dalam...doktor kata dia menolak gigi yang depan....tak boleh nak cabut biasa katanya...tu yang ada minor surgery...nak kata surgery pun tak jugak...cuma potong sket gusi dan cabut gigi tu....pastu dia jahit balik

Kwn kena dulu rm200 je minor surgery juge..puncanya mula2 gi spital kerajaan cabut tapi x habis masih ada trtinggal..pergghhh sakitnya jgn cakapla selagi x buang hok trtinggal tu..blm lagi kalau gigi bongsu nok tumboh (biasanya ketika berusia 20an)..aduhhhhhh Evil or Very Mad

bab gigi bongsu pun satu hal..kwn dh kena thun lpas..merana jgkla kena..sblm dia nk jd,kwn demam 2-3 hari..pastu gusi bengkak dan amat sakit bila bgesel dgn pipi dalam..nak ckp/makan pun sakit..dlm sebulan bru la reda sikit sakitnye..syukurla smuanya bjln lancar..hehehe
avatar
strikerbuncit
Ahli Dewan Undangan Negeri

Posts : 1885
Points : 2077
Join date : 29/04/2009
Location : [PCC023] - Putrajaya / Old Trafford

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  koy101 on Fri Oct 30, 2009 10:59 am

Deto_8 wrote:ni gigi yang paling dalam...doktor kata dia menolak gigi yang depan....tak boleh nak cabut biasa katanya...tu yang ada minor surgery...nak kata surgery pun tak jugak...cuma potong sket gusi dan cabut gigi tu....pastu dia jahit balik

hahaha... aku nyer dua-dua gigi graham belah bawah blakang skali dah ilang dah...... lama mat dah.... tp mmg kena minor surgery la... kut kalu nak cabut gitu jer... walaupun dah longgar amat... mmg tak boleh.... gusi nak kena toreh gak.... tp ngko biar betul Deto.... kut sampai RM500??? Kut kalu dlm RM200 tu ader ler..... tu pun pasai kos ubat ngan antibiotik... dan 3x lawatan susulan pree....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  Deto_8 on Fri Oct 30, 2009 2:31 pm

bila cabut tu?

kat sini tanya member2 pun dorang kata lebih kurang rege tu jugak

_________________
bangga menjadi pioneer....bangga juga melihat orang lain berjaya...TAHNIAH!
avatar
Deto_8
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 5641
Points : 6570
Join date : 11/04/2009
Location : Saujana Utama & Jengka 3 [PCC 003]

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  ebe on Fri Oct 30, 2009 2:38 pm

kawan pernah buat rawatan mati akar. 3 geraham.. ntah berapa kene pon tak tau... panel nye

_________________



Download e-Book diatas & anda akan dibayar RM0.50 setiap download. Tiada bayaran | Free Of Charge | Belum cuba Belum tahu

avatar
ebe
Security Guard
Security Guard

Posts : 414
Points : 5452
Join date : 14/09/2009
Age : 33
Location : Technology Park Malaysia

http://www.bisneskad.biz

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 3:10 pm

Deto_8 wrote:

kawan baru taun merasa sakit gigi....merana rasanya...tido pun tak boleh...

mula2 tampal...kali kedua pun tampal jugak...doktor kata kalau kali ketiga sakit lagi kena surgery..masa raya memang dah tak tahan terpaksalah pergi buat surgery jugak...mak aiii...sekali cabut RM500...
Evil or Very Mad

deto..wat rawatan akar pun
sebatang dalam Rm500
dua kali sesi..semalam koi wat
hari ni sihat doh weh...
cheers

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 3:17 pm

strikerbuncit wrote:RM500?? mak aih..mahalnye..

kwn sng je,klu sakit,goyangkan gigi tu slalu guna lidah..kena rajin r buat..pastu dia akn longgar..terus je goyangkan gigi tu plahan2 smpai dia tggal sndiri dgn kesakitan plg minimum..

nak tau gigi ok ke tak,cer try mkn aiskrim..klu ngilu,bmakna ada rosak blah dlm (akar gigi)..wlpn nmpak ok kt luar tp sbnrnya dh rosak la tu..ape lg,pi la cabut cpat..derita weh..hanya yg dh pnh kena je tau betapa seksanya.. Mad silent

ini lah yang koi rase...
ngilu bila nak kumor pun
pegi dentist biasa mesti di cabut nye
cer aok gi dentist hat elok dia rekemen
rawatan akar sebab gigi dok elok lagi ..
tapi pader lah..siap duit jer..
huh huh huh..patut lah dulu
koi dengar orang kaya buat rawatan gigi
beribu sbb tu gigi dorang cantik-cantik belaka...

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 3:18 pm

ebe wrote:kawan pernah buat rawatan mati akar. 3 geraham.. ntah berapa kene pon tak tau... panel nye

standard mau ribu kalau 3 btg
untung lah aok company kaye...
Very Happy

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  zulkbo on Fri Oct 30, 2009 3:21 pm

fourzy wrote:
Deto_8 wrote:ni gigi yang paling dalam...doktor kata dia menolak gigi yang depan....tak boleh nak cabut biasa katanya...tu yang ada minor surgery...nak kata surgery pun tak jugak...cuma potong sket gusi dan cabut gigi tu....pastu dia jahit balik

Kwn kena dulu rm200 je minor surgery juge..puncanya mula2 gi spital kerajaan cabut tapi x habis masih ada trtinggal..pergghhh sakitnya jgn cakapla selagi x buang hok trtinggal tu..blm lagi kalau gigi bongsu nok tumboh (biasanya ketika berusia 20an)..aduhhhhhh Evil or Very Mad

2 ratus tu dulu jie
masa aok umor baper
sekarang mau cecah ribu
dah koi ingat... Rolling Eyes

_________________
Manusia yang dihormati ialah orang yang sentiasa menghormati orang lain..
................................جزاك اللهُ خيراً‎ ..................................
http://www.zulkbo.com/
avatar
zulkbo
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 6398
Points : 6904
Join date : 15/06/2009
Location : PCC 049

http://www.zulkbo.com/

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  koy101 on Fri Oct 30, 2009 5:23 pm

Deto_8 wrote:bila cabut tu?

kat sini tanya member2 pun dorang kata lebih kurang rege tu jugak

Lama mat dah aku nyer..... kalu paling baru pun, aku heret member aku g cabut gigi bongsu tuh dlm 2 taun lepas... kat SJ. Dlm RM250 jer..... Doktor tuh pompuan kecik molek.....

Deto... ngko ader mintak bius pakai wap ker??? atau pakai cucuk jarum.....??? Lain rega....
avatar
koy101
Tok Penghulu
Tok Penghulu

Posts : 1084
Points : 1132
Join date : 17/09/2009
Age : 43
Location : Temerloh / Bentong

http://www.kembara.net

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  MD on Thu Nov 19, 2009 2:12 pm

baru ni kawan duk layan kartun Hagimaru dengan anak...ada satu babak kat klinik gigi cabut gigi sampai tercabut tengkorak.... Laughing Laughing
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  ozzy on Thu Nov 19, 2009 2:15 pm

MD wrote:baru ni kawan duk layan kartun Hagimaru dengan anak...ada satu babak kat klinik gigi cabut gigi sampai tercabut tengkorak.... Laughing Laughing

Koi pulok tgk tangan doctor tu yg tercabut..miahahahaha
avatar
ozzy
Skuad Terjah PCC
Skuad Terjah PCC

Posts : 2216
Points : 2310
Join date : 21/05/2009
Location : Jengka 6, PJ

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  MD on Thu Nov 19, 2009 2:17 pm

ozzy wrote:
MD wrote:baru ni kawan duk layan kartun Hagimaru dengan anak...ada satu babak kat klinik gigi cabut gigi sampai tercabut tengkorak.... Laughing Laughing

Koi pulok tgk tangan doctor tu yg tercabut..miahahahaha

tu yg kawan teringat topik ni ...pastu Rambo,Godzila,Ultraman seme cabut gigi....hehehee
btw Hagimaru ni bawak banyak mesej juga [ kartun Jepun ]
avatar
MD
PCC Kuala Lumpur
PCC Kuala Lumpur

Posts : 4886
Points : 5166
Join date : 15/04/2009
Location : U5 Shah Alam/Jengka 4

Back to top Go down

Re: Sakit gigi – cabut atau tampal?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum